You are currently viewing Oopperalaulun mestarikurssi

Oopperalaulun mestarikurssi

31.5.-4.6.2022

Kurssi sisältää päivittäin henkilökohtaisen laulutunnin sekä korrepetitiotunnin pianistin (Pauli Jämsä, Bonnin oopperan Studienleiter) kanssa. Lisäksi päiviin sisältyy luentoja/keskustelu­tilaisuuksia koelauluista, pääsykokeista, agentuureista jne. Kurssin lopuksi järjestetään päätöskonsertti Maarian keskiaikaisessa kirkossa. Opettajana toimii oopperalaulaja Erik Rousi.

Kurssin hinta 480€ sisältäen opetuksen. Mahdollisuus ostaa aamiainen 6€ ja lounas 8,50€ erikseen. Majoitus (sis. aamiaisen) 33€/2hh/yö/hlö tai 45€/1hh/yö/hlö.

Ilmoittautuminen 24.5.2022 mennessä: tk-opisto.fi/kurssit

Erik Rousi.

Erik Rousi on tunnettu vahvasta, mutta samalla kauniista bassobaritoniäänestään. Hänen ohjelmistonsa kattaa teoksia laaja-alaisesti barokki- ja lied-musiikista aina raskaaseen saksalaiseen romanttiseen oopperaan. Rousin okaalitekniikka on saanut tunnustusta “suvereenina” ja “vakuuttavana,” kun taas hänen tulkintojaan on luonnehdittu “erittäin vahvoiksi” ja “salin energialla ja lämmöllä täyttäviksi”.

Rousi oopperaohjelmisto kattaa rooleja kuten: Rocco (Beethoven: Fidelio), Raimondo (Donizetti: Lucia di Lammermoor), Melisso (Händel: Alcina), Le Roi (Massenet: Cendrillon), Nettuno (Monteverdi: Il ritorno d’Ulisse in patria), Caronte (Monteverdi: L’Orfeo), Colas (Mozart: Bastien und Bastienne), Don Alfonso (Mozart: Così fan tutte), Il Commendatore (Mozart: Don Giovanni), Figaro (Mozart: Le nozze di Figaro), Scarpia (Puccini: Tosca), Lautsprecher (Ullmann: Der Kaiser von Atlantis), Amfortas (Wagner: Parsifal), Daland (Wagner: Der fliegende Holländer), Wotan (Wagner: Das Rheingold), Wotan (Wagner: Die Walküre) ja Kaspar (Weber: Der Freischütz).

Kaudella 2021/2022 Rousia kuullaan Raimondona (Donizetti: Lucia di Lammermoor), Priester Fotiksena (Martinu: Griechische Passion), Guranoffina (Rathaus: Fremde Erde), Frankina (Strauss II: Die Fledermaus), Guntherina (Wagner: Götterdämmerung), Der Wandererina (Wagner: Siegfried) ja Wotanina (Wagner: Die Walküre).

Erik Rousi tunnetaan myös konserttilaulajana ja ahkerana lied-musiikin tulkitsijana. Lied-musiikissa hän on paneutunut erityisesti F. Schubertin suuriin laulusarjoihin, joita hän on esittänyt laajalti eri puolilla Eurooppaa.

Kaudella 2021/2022 Rousin konserttiohjelmistoon lukeutuvat mm. Es ist ein trotzig und verzagt Ding (Bach), Herr, gehe nicht ins Gericht (Bach), C-mollimessu (Mozart), Die schöne Müllerin (Schubert), Winterreise (Schubert) ja Kullervo (Sibelius).

Nuoresta iästään huolimatta Rousi on päässyt työskentelemään lukuisten huipputason artistien, kuten Dmitry Bertmanin, Christian von Götzin, Hinrich Horstkotten, Dietrich Hilsdorfin, Peter Konwitchnyn, Gustav Kuhnin, Niels Muusin, Ilmo Rannan, Adrian Sylveenin ja Ariel Zuckermannin, kanssa.

Rousi on opiskellut Wienin kaupungin musiikkiyliopistossa (MA/2018) prof. KS Angelika Kirchschlagerin oppilaana ja Metropolia AMK:ssa (BA/2016) prof. Seppo Ruohosen ja Marjut Hannulan ohjauksessa. Vuodesta 2019 alkaen hän on harjoitellut raskaampaa bassobaritoniohjelmistoa Juha Uusitalon kanssa.

Laulajantyönsä ohella Erik Rousi toimii sekä Eurajoki Bel Canton että Lemin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.
Hänen taiteilijanuraansa ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Niilo Helanderin säätiö, Paulon säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Pauli Jämsä.

Ylöjärveläislähtöinen pianisti Pauli Jämsä tunnetaan laaja-alaisena muusikkona, jonka taiteellinen toiminta ulottuu solistisista tehtävistä kamarimusiikkiin, liediin ja oopperaan. Jämsä on esiintynyt erityisesti kamarimuusikkona ja lied-pianistina laajalti Euroopassa, sekä Yhdysvalloissa, Taiwanissa, Japanissa, Argentiinassa ja Israelissa. Hän on vieraillut merkittävissä musiikkikeskuksissa, kuten Musikverein (Wien), Gulbenkian Center (Lissabon), Izumi Hall (Osaka) ja Teatro Colón (Buenos Aires), sekä lukuisilla festivaaleilla ympäri Eurooppaa.

Pauli Jämsä tunnetaan myös monipuolisena aikamme musiikin esittäjänä. Viime vuosina hän on vaikuttanut mm. Beat Furrerin ja Pierre Boulezin musiikkia esittelevillä festivaaleilla, sekä ollut kysytty vierailija Klangforum Wien -yhtyeen riveissä. Myös nykyooppera on Jämsän sydäntä lähellä, ja hän on ollut eri rooleissa kantaesittämässä useita musiikkiteatteriteoksia.

Oopperan parissa Jämsä aloitti uransa erilaisissa kotimaisissa tuotannoissa. Vuonna 2014 hän päätyi paikkaamaan päivän varoitusajalla pianistia Grazin oopperan‚ Die tote Stadt‘ -tuotannossa, minkä jälkeen hän työskenteli talossa vuoteen 2019 asti. Nykyisin hän toimii Bonnin oopperan pääkorrepetiittorina ja apulaiskapellimestarina. Kuluvalla kaudella Jämsä debytoi myös paikallisen Beethoven-orkesterin solistina, ja Turun kurssin jälkeen hän aloittaa festivaalikesänsä Savonlinnan oopperajuhlilla.