Opinnot tuovat uusia mahdollisuuksia

Jenni Pietinhuhta, 21 vuotta, ja Matilda Salminen, 20 vuotta, opiskelevat Turun kristillisellä opistolla logopediaan suuntaavassa ryhmässä. Koulutus kestää 16 intensiivistä viikkoa. Seuraava koulutus alkaa opistolla elokuussa 2021. Opinnot sisältävät viittomakieltä, puhetta tukevia ja korjaavia kommunikointikeinoja (AAC) sekä teoriaa vuorovaikutuksesta ja kommunikaatiosta.

– Logopediaan suuntaavat opinnot ovat avanneet uusia ovia. Olen erityisen innostunut viittomakielestä. Olen saanut uusia ammatti-ideoita, kuten kommunikaation ja viittomakielen ohjaaja ja toimintaterapeutti. Aion hakea Turun kristilliselle opistolle kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon kommunikaation ja viittomakielisen ohjauksen osaamisalaan, kertoo Matilda. Jennin tavoitteena on päästä lukemaan logopediaa yliopistolle. Häntä kiinnostaa erityisesti opinnoissa kielen ja kehityksen häiriöiden tieteellinen ja psykologinen näkökulma.

Jennin ja Matildan mielestä opiskelu on mukavaa. Molemmat ovat innostuneita viittomakielestä.

Laadukasta opetusta

– Opettajat ovat kivoja ja asiantuntevia. Heistä huokuu, että he työskentelevät oman intohimon ja elämäntyönsä parissa. Ryhmävastaavana meillä on viittomakielinen Tarja Lintukangas-Karlshoj. Aluksi hänellä oli tulkki mukana tunneilla, mutta nyt olemme itse jo oppineet viittomakieltä enemmän, että pärjäämme välillä jo ilman tulkkiakin, sanovat molemmat yhteen ääneen.

Ryhmässä on 13 iloista ja sosiaalista opiskelijaa ja jo parin päivän aikana ryhmästä muodostui tiivis ja toisiaan tukeva yhteisö. – Siihen kannattaa varautua, että opinnoissa tehdään paljon ryhmätöitä. Esimerkiksi teemme kielen kehityksen teorian tunneilla tieteellisistä tutkimuksista esityksiä ryhmälle. Valmistamme puhetta tukevia materiaaleja turkulaiselle päiväkodille mm. kuvamateriaaleja, toimintatauluja ja lasten lauluihin ja kirjoihin viittomia, kertoo Jenni.

Jokaisella on oikeus ilmaista itseään. Puhetta tukevia ja korvaavia kommunikointikeinoja (AAC) on monenlaisia: mm. tukiviittomat, kuvat ja bliss-kieli.

Viihtyisä opiskelupaikka

Opisto on heidän mukaansa hyvä opiskelupaikka, jossa on mukavat opettajat, henkilökunta ja hyvä yhteishenki. – Luokat ovat viihtyisiä. Kirjastossa voi käyttää tietokonetta ja sieltä saa lainaksi opiskelukirjoja. Ruoka on hyvää, kehuvat molemmat.

– Kannattaa ehdottomasti hakea: opinnot ovat todella laajat ja antavat hyvää yleistietoa, vaikka ei olisi kiinnostunut jatkamaan logopedian opintoja, kertoo Jenni. Matilda jatkaa: – Opinnot eivät sulje mitään pois, vaan avaavat silmiä. Olemme oppineet myös paljon erilaisten ihmisten ennakkoluulottomasta kohtaamisesta. On tärkeää, ettei sulje toista olemattomaksi, vaan osoittaa vilpitöntä kiinnostusta jokaista ihmistä kohtaan.

Teksti: Niina Heikkilä
Kuvat: Niina Heikkilä ja Janne Peltonen