You are currently viewing Kymppiluokalta saa hyvät eväät jatko-opintoihin

Kymppiluokalta saa hyvät eväät jatko-opintoihin

Kymppiluokka on hyvä vaihtoehto peruskoulun jälkeen. Opiskelija saa vuoden lisäaikaa miettiä jatko-opintojaan: ammatilliseen koulutukseen vai lukioon. Arvosanoja pystyy korottamaan ja yhteishakuun saa kuusi lisäpistettä. Opiskeluohjelmassa on peruskoulun yhteisiä oppiaineita, kuten matematiikkaa, äidinkieltä, ruotsia, englantia sekä eri reaaliaineita mm. biologiaa, terveystietoa ja historiaa.

Heini Helimo ja Eeli Sainio haluaisivat jatkaa opintojaan lukiossa.

Eeli Sainio ja Heini Helimo ovat tyytyväisiä kymppiluokan opiskelijoita. Molemmat ovat tulleet kympille nostaakseen peruskoulun arvosanoja – Alkuaan mietin, että kymppiluokka on viimeinen vaihtoehto, mutta näin ei ole. Jos vähänkään käy mielessä, pitäisikö mennä kymppiluokalle, niin ehdottomasti kannattaa hakea. Vuoden aikana kerrataan yläasteen oppisisältö eri aineissa. Näin saa paremman startin lukioihin ja muihin opintoihin, kertoo Eeli. Heini on samoilla linjoilla ja jatkaa – Arvosanani ovat nousseet 1 – 2 numeroa. Vinkiksi: Jos haluaa nostaa numeroita, kannattaa tehdä töitä, eikä kannata luovuttaa.

Eeli ja Heini haluaisivat jatkaa opintojaan lukiossa. Heini vielä pohtii lukion jälkeisiä tulevaisuuden suunnitelmiaan. Eeli on harrastanut näyttelemistä pitkän aikaa ja ilmaisutaitopainotteisen lukion jälkeen tavoitteena olisikin näyttelijän ammatti.

Kysyessäni, mitä on parasta kymppiluokassa, Eelin vastaus tulee nopeasti – Ruoka. Joka päivä on hyvää ruokaa. Salaatit ja ruoat ovat monipuolisia. Aivan eri tasoa kuin muissa kouluissa. Heinin mielestä parasta ovat uudet kaverit ja kokemukset. – Luokkahenki on tiivis ja kaikki kannustavat toisiaan. Kympillä opiskelu on kivaa, sanoo Heini.

Kymppiluokka järjestetään lukuvuonna 2021-22 viimeistä kertaa. Sen tilalle tulee tutkintoon valmistava koulutus eli TUVA. Siinä yhdistyvät Kymppiluokka, Valma eli ammatilliseen valmentava ja Luva eli lukioon valmistava. Opisto aikoo aloittaa TUVA-koulutuksen järjestämisen syksystä 2022 alkaen. Tarkempia tietoja koulutuksen sisällöstä tulee nettisivuille ensi syksyn aikana.

Teksti: Niina Heikkilä
Kuvat: Janne Peltonen