Lääketieteelliseen suuntaaviin opintoihin otetaan nyt tuplamäärä opiskelijoita

#


Opiston lääketieteelliseen suuntaavat opinnot -koulutuksen suosio on kasvanut tasaisesti. Hakijoita oli viime syksynä aloittaneeseen ryhmään jo lähes sata. Monta hyvää hakijaa jäi rannalle ja syksyllä 2016 päätettiin, että linjalle otetaan jatkossa sisään tuplamäärä opiskelijoita.

Pääosa linjan opiskelijoista hakee keväisin opiskelemaan lääketiedettä, mutta myös hammaslääketiedettä, eläinlääketiedettä, farmasiaa tai muuta aiheeseen liittyvää. Viime keväänä linjalaisista pääsi lääketieteelliseen opiskelemaan 11 ja lisäksi muihin korkeakouluopintoihin, mm. biokemiaan ja farmasiaan.

Alussa jännitti, miten pärjää

Ella Mäkelä, joka opiskelee nyt ensimmäistä vuotta lääketiedettä Turun yliopistossa, on sitä mieltä, että koulutuksesta oli sisäänpääsyn kannalta paljon hyötyä ja vielä lääketieteen opinnoissakin on jotkut asiat olleet tuttuja opistolta.

Koulutus auttoi Ellan mukaan hyvin stressinhallintaan, koska kokeita oli niin usein, että koetilanteeseen tottui. Vähitellen itseluottamus kasvoi ja ajatteli vain, että nyt on taas koe ja menen tekemään sen. Myös intensiivijakson vanhat pääsykokeet totuttivat tilanteeseen: pääsykoepäivänä Ella ihmettelikin, että kuinka hän voi olla näin rento.

Koulutuksessa tänä vuonna pakertava Artturi Jokinen kertoo, että lääketieteellisen valintakokeessa ei saa enää tänä keväänä käyttää funktiolaskimia, vain nelilaskimet ovat sallittuja. Opiskelijat ovatkin harjoitelleen lähes alusta asti nelilaskimen käyttöä. Nyt laskut menevät nelilaskimella yhtä hyvin kuin funktiolaskimella, vaikka alussa tuntui hirveän kankealta, toteaa Artturi. Tämä antaa etusijaa niihin nähden, jotka laskevat lukiossa kaiken funktiolaskimilla.

#

#

Koulutuksessa opitut tiedot ja taidot kantavat lääketieteen opintojen aikanakin, kertoo Ella Mäkelä, joka opiskelee nyt ensimmäistä vuotta Turun yliopistossa.
Artturi Jokisen mukaan koulutuksessa tehdään kovaa duunia, mutta opettajien ja opiskelukavereiden tuki ja huumori auttavat jaksamaan.

Vertaistuki auttaa ja motivoi

Parasta opiskelussa oli Ellan mukaan vertaistuki, jonka hän koki olevan superhyvää. Parhainta oli myös toiset opiskelijat ja opettajat, jotka osasivat auttaa.

Vertaistuen ja hyvän hengen merkitystä korostaa myös Artturi. Hän tuli opistolle viime vuonna koulutuksessa opiskelleen kaverinsa perässä ja on tyytyväinen valintaansa. – Aluksi oli luokassa hiljaista, mutta nyt tehdään duunia. Huono vitsi lentää ja huumorimeininki auttaa kuitenkin jaksamaan. Täällä on tervein opiskeluhenki, mitä on ollut missään tähän mennessä. Täällä on vapaus kysyä, mitä haluaa, eikä siitä tule outoja ilmeitä tai ihmettelyä, miksi kysyy jotain. Opettajien kanssa on enemmän vuoropuhelua – heitellään palloa opettajille ja opettajat meille takaisin.

Koulutuksen vastaava opettaja Ilari Niemi kertookin, että koulutus on haastava myös opettajille. – Pitää olla valmis kohtaamaan se, että ei osaakaan vastata kysymyksiin. Niitä tulee ja ne on fiksuja ja vaikeita, koska opiskelijat on teräviä ja ne on miettinyt asioita. Opetettavat asiat pitää opetella tai ainakin kerrata hyvin joka vuosi uudelleen, jotta voi mennä luokan eteen. Toisaalta joka vuosi oppii paljon uutta, kun selvittelee vastauksia opiskelijoiden kysymyksiin. Vaikka koulutus teettää aika paljon työtä, on tosi mielekästä haastaa itseään.

Upeeta meininkiä

Sekä Ella että Artturi kiittävät opettajia, joilla on asiantuntemus kohdillaan ja joista on huokunut, että he haluavat opiskelijoiden pääsevän sisään yliopistoon.

Koulutuksen vastaava opettaja Ilari Niemi korostaa myös hyvää yhteishenkeä, tervettä kilpailua ja omien taitojen hiomista riittävälle tasolle. Tämä tapahtuu hänen mukaansa työnteon kautta. – Opiskelijalla pitäisi olla koulutukseen tulleessaan jo valmiiksi ainakin kohtuulliset taidot kemiassa, fysiikassa ja biologiassa. Opiskelijoitten tulee olla valmiita panostamaan täysillä opiskeluun, jotta saadaan tulosta. Työtä tulee olla valmis tekemään paljon myös kotona.

Opiskelutaitojen olisi myös hyvä olla kunnossa. Ilarin mukaan koulutus ei sovellukaan sellaisille opiskelijoille, jotka eivät ota vastuuta omasta oppimisestaan. – Opettajat voi ajatella vähän niin kuin tuutoreina, jotka ohjaavat ja neuvovat tarvittaessa. Tietysti perusasiat opetetaan, mutta lopullinen vastuu menestymisestä on kuitenkin aina opiskelijalla. Opettajat pitävät paketin kasassa ja huolehtivat, että kaikki oleellinen tulee opiskeltua. – Upeeta meininkiä on ollut. Tehdään porukalla töitä, että päästään sisään, toteaa Artturi.

Hanna Nurmi
koulutusvastaava
yleissivistävä yksikkö

OPINTOTOIMISTO / OPINTONEUVONTA
Opintotoimiston sähköposti: haku@tk-opisto.fi
Kvist Leena, opintosihteeri, 0400 597 742
Hillgren Laura, opintotoimiston toimistosihteeri, 040 7104 481

Lue myös opiston jatko-opintoihin suuntaavista koulutuksista kertova juttu Sivistystyönantajat-sivustolta!

KOULUTUKSEMME SIVUSTOLLA STUDENTUM.FI

searchNäytä kaikki koulutukset
reviewKirjoita arvostelu